Trainingen

Iedereen welkom

In onze recreatieve zwemclub is iedereen welkom. Jong of oud; veel of weinig zwemervaring; de zwemmer die vooral wil trainen of de zwemmer die vooral het groepsgebeuren belangrijk vindt. Iedereen heeft zijn plaats. Hiervoor organiseren we onze zwemclub in verschillende leeftijdscategorieën.

  • Zwemschool: aanleren 1e zwemslag jonge kinderen
  • Jeugd: 6-12 jaar (lagere school)
  • Jongeren: 12-18 jaar (middelbare school)
  • G-zwemmers: kinderen en jongeren die bijklomende ondersteuning nodig hebben
  • Jong-volwassenen: 18+
  • Volwassenen: 18+
  • Light zwemmers: 18+

Er wordt wekelijks op één vast moment getraind. In de Valkaart Oostkamp beschikken we over 4 zwembanen. Om iedereen voldoende individuele tips en ondersteuning te kunnen geven, kiezen we ervoor om per zwemuur maximum 44 kinderen, 40 jongeren of 40 volwassenen te trainen. Bij de start van het zwemseizoen worden per trainingsuur telkens vier niveaugroepen van een tiental leden gevormd.

Elke groep wordt tijdens dat zwemjaar begeleid door een vaste train(st)er. Onze trainers zijn ervaren zwemmers en/of gediplomeerde trainers. Hij/zij zorgt voor een zwemprogramma op maat van de groep waarbij er progressief opgebouwd wordt. De verschillende zwemstijlen worden aangeleerd en verder verfijnd. Alsook wordt de snelheid, uithouding en conditie verder opgebouwd.

Verloop zwemjaar

Het zwemjaar loopt van begin september tot eind juni. Je schrijft je dus in voor een gans schooljaar. Op de kalender vind je alle zwemdagen terug alsook de sluitingsdagen van het zwembad.

Tijdens herfst-, kerst-, krokus-, en paasvakantie is er enkel training voor volwassenen, jongvolwassenen en light-zwemmers. Ook tijdens de maanden juli en augustus kan er door de jongeren en volwassen baantjes gezwommen worden in het volledig voor ZVO gereserveerde zwembad op maandag van 21 tot 22 uur.

Groepen

De groep wordt ingedeeld in niveaugroepen. Op die manier kunnen de trainers inzetten op zowel aan het aanleren van nieuwe zwemslagen als het verbeteren van reeds gekende zwemslagen. Binnen de zwemclub kiezen we er voor om de leerlijn van de zwemfederatie te volgen. We starten dus met rugcrawl, om daarna over te gaan naar borstcrawl, schoolslag en vlinderslag.
De hoofddoelen per groep zien er als volgt uit:

  • Groep 1: aanleren rugcrawl
  • Groep 2: verfijnen rugcrawl en starten met aanleren borstcrawl
  • Groep 3: aanleren borstcrawl en verfijning rugcrawl
  • Groep 4: aanleren schoolslag en verfijning rugcrawl en borstcrawl
  • Groep 5: aanleren vlinderlag en verfijning andere slagen

Deze doelen kunnen per dag en per groep verschillen, afhankelijk van het zwemniveau van dat jaar. Naast het aanleren en verfijnen van de zwemstijlen komen ook bijkomende doelen zoals duiken & keerpunten aan bod.

Kinderen die nog geen rugcrawl kunnen (maar wel 25m of 50m in een andere zwemslag), zwemmen op maandag, dinsdag of donderdag van 17u45 tot 18u30 of op zaterdag van 9u tot 10u. Kinderen die reeds 50m rugcrawl kunnen, zwemmen op maandag, dinsdag of donderdag van 17u tot 18u of op zaterdag van 9u tot 10u.

De groep wordt ingedeeld in niveaugroepen. Op die manier kunnen de trainers inzetten op zowel aan het aanleren van nieuwe zwemslagen als het verbeteren van reeds gekende zwemslagen. Ook het aanleren en verbeteren van startduik en keerpunten komt aan bod. Net als het verbeteren van snelheid en conditie.

De jongeren trainen op woensdag van 19u tot 20u, woensdag van 20u- 21u, zaterdag 8u-9u of zaterdag 11u-12u. Eventueel kunnen ze een 2e zwembeurt zwemmen (zonder training) op maandag van 21u tot 22u.

18+ zwemmers kunnen komen zwemmen op zaterdag tussen 11u en 12u.We richten ons hierbij vooral op jongvolwassenen die tijdens de week studeren. Er wordt ingezet op het verfijnen van zwemslagen, keerpunten en startduik en het verbeteren van snelheid en conditie. Eventueel kunnen ze een 2e zwembeurt zwemmen (zonder training) op maandag van 21u tot 22u.

De groep wordt ingedeeld in niveaugroepen. Er wordt ingezet op het verfijnen van zwemslagen, keerpunten en startduik en het verbeteren van snelheid en conditie. De trainer overlegt deels samen met de zwemmers wat hun doelen voor dat jaar zijn.

De trainingen gaan door op:

  • Woensdag van 21u. tot 22 u.
  • Donderdag van 21u. tot 22 u.
  • Vrijdag van 21u. tot 22 u. (Hier eventueel ook g-zwemmen voor volwassenen)
  • Eventuele 2e zwembeurt op maandag van 21u. tot 22u. (zonder trainer)

Deze formule is gericht op volwassenen die alleen maar baantjes willen zwemmen en de drukte van de publieke uren wensen te vermijden. Er wordt geen training gegeven. Je kan dus op je eigen tempo zwemmen. Dit moment wordt voorbehouden op zaterdag van 10u tot 11u. Een tweede zwembeurt op maandag van 21u tot 22u is ook mogelijk.

Binnen de zwemclub vinden we het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en een plaats vindt om te zwemmen. Kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking proberen we zoveel mogelijk te integreren in onze reguliere groepen. Wanneer meer individuele ondersteuning of begeleiding echter aangewezen is, kunnen ze aansluiten bij onze g-werking. Hier wordt een individuele aanpak gehanteerd binnen een kleine groep. De trainers zetten in op de individuele noden van de zwemmers en ondersteunen hen om nieuwe zwemslagen aan te leren en/of andere zwemslagen te verfijnen.

Kinderen en jongeren met diverse ondersteuningsnoden kunnen hier aansluiten bv. ASS, ADHD, cognitieve beperking, motorische problematiek, enz. De training gaat door op zaterdag van 8u tot 9u. Voor de volwassenen richten we ons hoofdzakelijk op volwassenen met een fysieke beperking. Zij kunnen training op vrijdag van 21u tot 22u.

Word lid

Wil je lid worden van onze fantastische club? Klik hier voor meer info.