Wie zijn we

Zwemclub Valkaart Oostkamp

Zwemclub de Valkaart is een zwemclub in Oostkamp met een recreatieve inslag. In onze zwemlessen richten wij ons vooral op het aanleren van nieuwe zwemstijlen en stijlverbetering, hoewel sommigen onder ons een stevige inspanning onder de vorm van 1000 meter zwemmen, een zwemmarathon, een openluchtwedstrijd of zelfs een zwemloop niet schuwen. Er wordt dus ook gewerkt aan de conditie. Voor alle leden hebben wij ook jaarlijks ons clubkampioenschap op de 1ste zondag van januari. Hier kan iedereen zich meten met zijn leeftijdsgenoten waarmee hij/zij wekelijks traint.

Eigenaardig misschien, maar om bij ZVO aan te sluiten moet je 50 meter kunnen zwemmen in een behoorlijke stijl. Tijdens de inschrijving van nieuwe leden, ieder jaar eind augustus, moet ieder kandidaat-lid dan ook een zwemproefje afleggen. Om aan te sluiten bij de zwemclub betaal je lidgeld voor de zwemlessen en ook als toegang tot het zwembad.

Een zwemseizoen loopt van begin september tot eind juni, je schrijft je dus in voor een gans schooljaar. In die periode geven wij wekelijks les aan zo’n 450 zwemmende leden. Jeugdwerking is ons niet vreemd, want 40% van onze leden zijn jonger dan 12 jaar, en nog eens 20% is tussen 12 en 18 jaar. Al dat jeugdig 'geweld' wordt in groepjes van max. 10 zwemmers ingedeeld, en die trainen een gans jaar onder leiding van ervaren en gediplomeerde trainsters en trainers. Daarnaast hebben wij uiteraard ook nog onze gemotiveerde groep volwassenen die wekelijks zijn baantjes komt trekken.

Historiek

Wij bestaan al een tijdje als zwemclub, dus hebben wij uiteraard ook een historiek.

In september 1977 werd Sportcomplex 'De Valkaart' geopend. Er was een spiksplinternieuw zwembad in Oostkamp, en al vlug werd er gestart met het geven van zwemlessen door de gemeentelijke sportdienst. Magda Demey-Tonnaer - die toen eigenlijk de gehele sportdienst uitmaakte - vond dat er wel nood was aan georganiseerd zwemmen, en startte daarom in mei 1978 met Zwemclub 'De Valkaart'. Zij groepeerde hierin de meisjes en jongens die net de gemeentelijke zwemlessen achter de rug hadden. Een lacune werd dus opgevuld. Zij startte met jongeren tot 16 jaar. Een tweetal jaar later kwam er een zwemschool voor de jongeren en een groep volwassen erbij. Zo vonden we terug in obscure schoolschriftjes dat er in 1980 een 70-tal leden waren, in 1981 waren er dat 102. Vanaf 1982 gooide de club de zwemlessen en de zwemschool overboord, en die werden terug door de gemeente overgenomen. ZVO bleef maar groeien, en in het seizoen 1991 waren er al 200 leden.

Maar op 5 mei 1991 echter brandde het sportcomplex de Valkaart volledig af, en al snel werd duidelijk dat er zeker minstens de komende 2 jaar niet meer zou kunnen gesport worden in die infrastructuur. Met onze zwemlessen weken wij dus uit naar het Bloemendaelebad te Beernem en het Olympiabad te St.-Andries. Die 'brandjaren' werden met hooguit 50 leden doorworsteld, voornamelijk grotere jeugd en volwassenen.

De Valkaart

Drie jaar later, in juni 1994 bij de heropening van de nieuwe Valkaart, was de zwemhonger blijkbaar heel groot in Oostkamp, want onmiddellijk kwamen we weer aan ongeveer 200 zwemmende leden. Regelmatig moesten we een trainingsuurtje of -baantje bijvragen, dat we in de mate van het mogelijke ook steeds kregen. Met de beschikbare trainingsuren die we nu hebben kunnen we maximum ongeveer 450 zwemmende leden aanvaarden, en zowel bij de jeugd als de volwassenen zitten we met een ledenstop. Ieder jaar moeten we spijtig genoeg kandidaat-leden weigeren.

Vanaf 1 september 2014 is er terug een samenwerking tussen de gemeente Oostkamp en zwemclub ZVO. Dit resulteert in Zwemschool Oostkamp die alle vroegere groepszwemlessen bundelt en waar kinderen vanaf 5 jaar terecht kunnen voor watergewenning en leren zwemmen. Zo is ook die cirkel weer rond.

Word lid

Wil je lid worden van onze fantastische club? Klik hier voor meer info.